Rotorua

In timp ce bem un cidru, respectiv o bere intr-o fosta biserica ‘redecorata’ , sa va povestesc despre Rotorua sau ouale clocite colorate pentru Paste.

Pentru inceput, Noua Zeelanda o mai numesc localnicii si ‘insulele miscatoare’ pentru ca stau fix intre 2 placi tectonice (australia si pacific) care se cam imbratiseaza, adica cumva in insula de nord aceeasi placa reuseste sa intre sub cealalta in timp ce in insula de sud incearca sa isi puna un picior deasupra. Rezultatul e ca au cam 300 de cutremure mici pe saptamana cam un cutremur mare cat sa demoleze orase la cativa ani si ce ne intereseaza in postul asta, o groaza de fenomene naturale geotermale date de amestecul confuz de sulf, pamant si fisuri prin care urca materii din lumea subterana. In paleta noastra intra pamant instabil si poros mancat de sulf si acid dinauntru care se prabuseste din cand in cand in locuri si forme aleatorii, lacuri si apa clocotita din care iese abur (si miros de oua clocite) in continuu, culori dragute si nenaturale in restul de lacuri, geysere, piscine de namol, alge schimbatoare in functie de aciditate si temperatura, locuri de spa naturale si alte minunatii. A vorbit Mihai un pic de vulcani, bineinteles ca nici ei n-ar exista daca n-ar avea conditiile astea “propice” (cercul de foc al Pacificului). Cireasa de pe tort e Rotorua, de acolo va aratam poze.

Asta este unul dintre locuri in care ma supar tare pe aparat pentru incapacitatea lui de a prinde culori naturale si perspective, asa ca facem ce putem cu pozele.

Je dois vous raconter un peu sur Rotorua. Deja pour commencer, la Nouvelle Zelande est surnommee par les locaux ‘les iles qui bougent’. Situees sur le cercle de feux du Pacifique a la rencontre des plaques australienne et pacifique, ils ont environ 300 mini tremblements de terre par semaine, un tremblement de terre qui tue et demolit des villes une fois tous les quelques annees et plein de phenomenes geothermaux surprennants et interessants a voir. Et des volcans bien sur. Le meilleur endroit pour voir des lacs en ebulition avec la bonne odeur du souffre, des eaux de couleur ireelle, des piscines de boue ou le meilleur endroit pour prendre un bain chaud naturel en NZ est Rotorua. Malheureusement notre camera coopere pas trop pour rendre les jolis couleurs fluos et les perspectives, mais on fait ce qu’on peut.

image001
Musee/Muzeu

image004image006image039image037image012image011image013image015image017image019image023image022
image030(un autre lac un autre vert/alt lac alt verde)
image033image028image018image040image043

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *